Bargain House reimagines home classification

Light base and functionality in this tiny house of bargains

A newly built house in a bargain by architect Robert Wheeler creates a compact home full of light and architectural flair
Occupying the empty backyard of a listed house in the historic coastal town of Dale in southern England, this project is the brainchild of architect Robert Wheeler of Mackenzie Wheeler Architecture Studio. The Deal House is a brand new building, with a distinct and respectable character on its residential street. Carefully inserted into the quiet road, the contemporary residence is a two-bedroom, two-storey compact home that offers a new look in its kind.

The commission came from a retired couple, who were following a modern, functional, and smaller structure in the back garden of what was their main – much larger house. With less space needed and plenty of bedrooms, clients were keen to emphasize functionality and smooth light in this new scheme. “[The new home] It should offer a series of generous, light-filled spaces without any of the dark, unused spaces or awkward staircases that characterized their previous home, says Wheeler.

Negotiating with neighbors and a variety of situations around the property, given the nature of the new home’s filling, was critical in developing the design, the architects explained: “The design challenge was to create an attractive, deceptively spacious and naturally lit hierarchy from within within the complex configuration of the adjacent property , where solving many issues of lighting, privacy, party walls, flood hazards, listed buildings, and the condition of a conservation area is as challenging as meeting a client’s brief.

Inside, local Kentish red brick anchors the property on its site and, if left exposed, offers a utilitarian aesthetic of material honesty and rich texture. Extensive concrete tiles and a structural oak frame roof add to this effect, while balancing an industrial look with homely warmth. The living spaces are located on the ground floor, with bedrooms and bathrooms upstairs in a fairly traditional layout format.

At the same time, a high front garden wall hides the house from prying eyes and ensures that the contemporary structure feels special from the street side. The only thing peeking over the brick wall is the geometric upper level clad in wood, which ensures that enough natural light reaches the interior spaces, while appearing invitingly mysterious from the outside. ยง

%d bloggers like this: