Evelop Arquitectura creates a “garden by home” in Mexico

Evelop Arquitectura drew inspiration from the work of Mexican architect Luis Barragán in this wood and stone home in San Miguel de Allende, which is punctuated by lush garden courtyards.

San Miguel de Allende is the largest city in the state of Guanajuato and favored by the famous Mexican architect Luis Barragan.

According to local firm Evelop Arquitectura, Barragán admired his traditional buildings and sought to replicate some of his features in his own work.

The house is located in a green garden

The studio, led by architect Eduardo Arturo González Hernández, sought to create a “garden by house” based on Barragán principles. The architect is known for fusing modernist principles with traditional Mexican design and craftsmanship.

For this latest project completed in 2021, Evelop Arquitectura has given more importance to the surrounding green spaces than to the built interior.

house with yards
Evelop Arquitectura built the house around courtyards

“A poetic environment is created between the elements, where the harmony of natural building elements is celebrated in direct relationship to the plants,” said the studio.

Large wooden doors in front of the outer wall of the residence attract visitors from the street. At this entrance to the property is a first patio with a water feature with a small “island” containing a picnic table.

Home Evelop Arquitectura
The majority of the house is placed on the ground level

The entrance to the interior of the house itself is located beyond this intermediate space. Evelop Arquitectura describes this interior outside the courtyard as a “second facade.”

This first interior space contains the living and dining rooms. These spaces have storey windows and wooden ceilings with exposed beams.

The majority of the house is designed at ground level, facing the lush gardens that occupy the sides and center of the house.

“The distribution of the house is introverted, with the gardens creating the rhythm of the roads into the different spaces of the house,” the studio said.

To emphasize the relationship between the interior spaces and the gardens, Evelop Arquitectura incorporated full-height glass walls into the living spaces.

There are two bedrooms at the back of the 465 sq m property, each with access to a small outdoor area.

Throughout the house, small details such as a shower with a glass wall that opens to the outside reinforce the connection with the surrounding gardens.

ramp ladder
A gently sloping staircase leads to another small level

A long covered portico divides the gardens and connects the living spaces to the bedrooms at the back of the house. In the hallway there is a gently sloping staircase that leads to the children’s partial upper floor.

According to Evelop Arquitectura, the stairs are designed to be used more easily by people with limited mobility.

Upstairs there is a playroom for the children, as well as their bedroom and bathroom.

Water Cycle
Local materials were used for accommodation

Eduardo Arturo González Hernández used local materials for the residence, which the architect says helps impart a “timeless” quality.

This includes Santo Tomas marble covering the entire residence’s floors, pine doors, ceilings, furniture, and local stone on the outside.

Other completed projects in the area include a hotel with a pink courtyard by Ian Pablo Amores and a villa by Cherem Arquitectos consisting of 12 smaller buildings grouped together.

Photography by Andres Mondragon Padilla.


Project credits:

Architect: Eduardo Arturo Gonzalez Hernandez
Collaborators: Arch. Maria Jose Villalana Contreras and Jorge Flores Lopez
Structural Engineer: Engineer Mauricio Martinez Alanis
natural views: Arch. Victoria Paulina Rodriguez Mosqueda

%d bloggers like this: