Fernanda Marquez designs a spacious house in São José dos Campos

Fernanda Marquez designs a Brazilian home that focuses on his relationship with nature

Brazilian architect Fernanda Marques unveils the vast Casa Jabuticaba in her hometown of São José dos Campos.
Casa Jabuticaba takes the required parts of a large family home and separates them to form an interconnected series of moments around a planted garden. Designed by Fernanda Marques Architecture and located in the Brazilian city of São José dos Campos, the house was designed to focus family life on nature and evolve with it over time.

Entering from the street, swaying grass leads guests to a pivotal 3.5-meter entry gate. Beyond that, a relatively compact patio featuring watering, small trees and low-level shrubs evokes the image of a wilderness sanctuary and establishes a visual relationship with the larger garden at the back of the house.

Travertine floors at the entrance continue into the main living areas on the ground floor and off the back terrace, helping to create a seamless connection between the indoor and outdoor spaces. The series of social spaces includes a cinema room, a lounge, a formal dining room and a casual dining area overlooking the kitchen. All these spaces are given clear views of the garden due to the full height sliding glass which can be neatly hidden in hidden pockets.

Vertical wood panels line the walls and ceilings of the living spaces adding warmth and bonding with nature – the result is the feeling of cocoons inside a tree. The embrace of the textures of natural materials continues on the porch, a covered interspace yet open to the elements. The furniture selection includes pieces by Gustavo Bittencourt and a Hugo França dining table made from a salvaged paqui tree. Also on display are custom-made pieces by Fernanda Marques, such as the roughly carved pine coffee tables with Patagonian granite. According to Marques, the streams are “a subtle nod to the need for conservation and reforestation, as they are made from species planted to re-establish forests in southeastern Brazil.”

Walking up the winding steel and limestone staircase to the first floor, one finds the master bedrooms – each with their own suite. Running perpendicular to the basement living spaces, the bedrooms will enjoy the best in the evening sun, but discreet mechanical shutters can block the sun to limit solar gain if necessary. As in the basement, there is a constant awareness of nature. The master bedroom overlooks a sheltered area, and the jabuticaba trees punching holes in the cantilevered ceiling structure invoke soft light and play soft shadows in each room. The camaro reappears upstairs as well, accompanied by other tactile elements such as a face basin carved in Brazilian marble from a quarry in Espírito Santo.

Careful control of natural materials means this family home has the potential to offer something new every year; New combinations of light, tone and new textures too, with each material taking on a unique look. §

%d bloggers like this: