Fuse Architects renovated the 1960s pyramidal coastal home in California

American studio Fuse Architects added cedar cladding, enlarged windows and brightened the interiors of the Plover House on the California coast.

The weekend home is located in Pajaro Dunes, a resort community just south of Santa Cruz. The community is located along the shoreline of Monterey Bay.

Fuse Architects set out to lighten up the interior

The three-bedroom home was designed for a Silicon Valley couple and their three children.

“It was their desire to have a vacation home, as well as a place to host friends for beach gatherings and explore all the benefits of a coastal community,” said Fuse Architects, based in the nearby town of Capitola.

Views Architects Beach House
Remodeled beachfront home in Pajaro Dunes

The project involved a remodeling of a 1968 beachfront home designed by architect George Cody.

With a total area of ​​1,500 square feet (139 square meters), the house came with an irregular pyramid-like roof and cedar cladding, both inside and out. The interior was dark and outdated and closed to the beach.

inner house
Fuse Architects preserved the original footprint of the house

“Inside, it looked like a dark shelter very separate from the outside, not to mention the view of the nearby Pacific,” the team said.

Working closely with clients, the architects set out to lighten the interior and improve the views. The studio retained the imprint of the original house but made major changes overhead.

high roof line
The team raised the roof line

The team raised the ceiling line along the living room, dining area, and master bedroom, allowing for larger windows and more expansive views. In the dining room, a new window provides a “vertical view” of ocean views.

Above the kitchen, where the ceiling’s highest point is, the team reworked ceiling lines to make better use of the existing alcove.

Bedroom by Fuse Architects
Extensive views of the beach can be seen from the master bedroom

Durable finishes have been used throughout.

“Light plaster walls, white ceilings and oak floors create an airy yet comfortable—and durable—space for a beach lifestyle,” the team said.

In contrast to the interior, the exterior of the house has remained dark.

The team said the original shingles were removed and replaced with dark cedar linear strips — a cladding that emphasizes the contrast between “rolling grass, sand dunes and ocean with angular masonry lines.”

Neutral interiors
The living space includes neutral interiors

On the roof, the wood planks have been replaced with permanent seam black metal. In the northeast corner, where the roof was cut, the team covered the walls with pure cedar to accentuate the main entrance.

Overall, the house aims to demonstrate a high level of craftsmanship and meticulous attention to detail.

rice dressing
Cedar cladding lining the facade

“The high level of detail and craftsmanship, on both the exterior and interior, exemplifies a simple and intricate design,” the team said.

Other California coastal homes include a cedar-framed home by Malcolm Davis Architecture located in the popular Sea Ranch community, and a cypress beach residence by Feldman Architecture which aims to strike a balance between “high design and a casual California aesthetic.”

Photography is Joe Fletcher.


Project credits:

Architects: Views Architects
Creator: Hagen and Colbert
Interior: friends

%d bloggers like this: