Grand Designs fans left furious by couple who demolished one floor to create ‘brutal’

<

div itemprop=”articleBody”>

Grand Designs viewers have been stunned by a couple who downed a harmless bungalow to create a ‘horrible and close up’ property in a picturesque suburban neighborhood for £710,000 – after the budget went over £160,000.

Davy and Matt bought the house for £800,000 in Hertfordshire – but decided to demolish it to make way for a contemporary family home, complete with a black flint exterior and skylight.

The couple wanted to build a home “inspired by Australia and Zimbabwe” to reflect their nationalities – but when submitting designs for planning permission, the property caused “inconvenience to locals”, who insisted it was “very different” from their homes.

However, permission had been granted and the duo had hoped to complete the new home in nine months at a cost of £550,000. However, they went over budget by £160,000 and took 17 months to finish their dream home.

Twitter users were unimpressed after the drug’s latest roundup, with one writing: “I feel sorry for the neighbors who live next door to this monster. The cottage they demolished looks much nicer.

Grand Designs viewers have been stunned by a couple who downed a harmless bungalow to create an ‘horrible and eye-catching’ property (pictured) in a picturesque suburban neighborhood for £710,000 – after over budgeting £160,000.

Davy and Matt bought the house for £800,000 in Hertfordshire - but decided to demolish it (pictured) to make way for a contemporary family home, complete with a black flint exterior and a prominent skylight.

Davy and Matt bought the house for £800,000 in Hertfordshire – but decided to demolish it (pictured) to make way for a contemporary family home, complete with a black flint exterior and a prominent skylight.

The reaction: Social media users have left less than impressed with the finished property and have taken to Twitter to share their opinions

The reaction: Social media users have left less than impressed with the finished property and have taken to Twitter to share their opinions

Another said: ‘Like how did this get planning permission? It is huge, completely blocking the light and the view of the neighbors, it is really oppressive. It doesn’t look like the surrounding houses.

A third added: “They underestimated their neighbors’ property with that unequal giant, blocking the light, and invading privacy. Flat roofs are a nightmare, too. They always end up leaking. Epic failure.’

A fourth wrote: “I love grand designs but sometimes wonder how some of these homes got planning permission.”

As is usually the case with the Grand Designs Building, the project was not initially planned – including two weeks of bad weather initially which washed out the site, as well as purchasing windows before the walls were built.

The couple (pictured) wanted to build a house 'Australian and Zimbabwean-inspired' to reflect their nationalities - but when submitting designs for planning permission, they 'disturbed' locals, who insisted it 'too different' from their homes

The couple (pictured) wanted to build a house ‘Australian and Zimbabwean-inspired’ to reflect their nationalities – but when submitting designs for planning permission, they ‘disturbed’ locals, who insisted it ‘too different’ from their homes

However, permission had been granted and the duo had hoped to complete the new home in nine months at a cost of £550,000.  However, they went over budget by £160,000 and took 17 months to finish their dream home (pictured)

However, permission had been granted and the duo had hoped to complete the new home in nine months at a cost of £550,000. However, they went over budget by £160,000 and took 17 months to finish their dream home (pictured)

As is usually the case with the Grand Designs Building, the project was not initially planned - including two weeks of bad weather initially which washed out the site, as well as purchasing windows before the walls were built.

As is usually the case with the Grand Designs Building, the project was not initially planned – including two weeks of bad weather initially which washed out the site, as well as purchasing windows before the walls were built.

Twitter users were unimpressed after the drug's latest roundup, with one writing: ``I feel sorry for the neighbors who live next door to this monster.  The cottage they demolished looks much nicer.

Twitter users were unimpressed after the drug’s latest roundup, with one writing: “I feel sorry for the neighbors who live next door to this monster. The cottage they demolished looks much nicer.

Even as construction began to take shape, a neighbor told host Kevin McCloud: “It didn’t [fit in on the street]. I think it looks horrible.

Davey and Matt’s parents – who are both parents – decided to run the project themselves – despite being city office workers – and had problems all the time.

They had to deal with increased costs due to the shortage in 2021, and the wrong measurements meant the structure was out of order at some point.

Even as construction began to take shape, a neighbor told Lt. Col. Kevin McCloud (pictured left): [fit in on the street]. I think it looks awful.”

Davey and Matt's parents - who are both parents - decided to run the project themselves - despite being city office workers - and had problems all the time.  In the photo, one of the bedrooms

Davey and Matt’s parents – who are both parents – decided to run the project themselves – despite being city office workers – and had problems all the time. In the photo, one of the bedrooms

They had to deal with increased costs due to the shortage in 2021, and the wrong measurements meant the structure was out of order at some point.  In the photo, another bedroom

They had to deal with increased costs due to the shortage in 2021, and the wrong measurements meant the structure was out of order at some point. In the photo, another bedroom

In the end, the couple exceeded their budget by £160,000 and told Kevin that “the tribe came up well”, explaining that their family had helped them defray the extra costs of finishing their dream home.

The property included an impressive skylight, a modern open plan kitchen, a private sculpture garden, and offices on the ground floor.

However, Matt admitted that the stress from the project was “still very raw” when he spoke to Lt. Col. Kevin after construction was completed 17 months later.

The Grand Designs returns next Wednesday at 9pm on Channel 4 and is available to watch on All 4

%d bloggers like this: