Step into a modern Stockholm home filled with light

Entering the two-story apartment on Gumshornsgatan, a street that runs through Stockholm’s Harpan district (part of affluent Östermalm), can feel like stepping back in time. The residence dates back to the 1930s and was almost in its original condition when designers Ruxandra and Christian Halleroed were asked to renovate it.

“Despite the dividers, dividers, and some less-than-ideal additions, we found the space beautiful with its high ceiling and glass ceiling,” the designers explain. “We wanted to give her her original vibe.” In the double height main room, the couple began removing some items such as the staircase which they carried into the entry hall. They also created a small round balcony that blends in seamlessly with the rest of the interiors. Ruxandra and Christian Halleroed worked within a modernist aesthetic to stay true to the apartment’s 1930s origins, but they reinterpreted the period and mixed their choices with more contemporary inspiration.

The designers added rounded shapes to the vestibule, and when it came to the balcony, they adjusted its angles to make it more harmonious and closer to the original aesthetic. “This works great with this apartment, as the back of it has many unexpected corners and edges due to the structure of the building being constrained by the surrounding buildings.”

Their approach led to the lobby’s circular shape, intended to accommodate a spiral staircase, as well as adding elements that reflect the 1930s, such as black panels and different shades of beige and off-white for the first floor, and more. Pink tones of upper landing.

“We took inspiration from Villa Cavrois [the modernist mansion in Croix, France, by architect Robert Mallet-Stevens]Where different types of beige are used. We wanted to create an atmosphere of the 1930s without being restricted by this aesthetic by adding other notes that are more modern and contemporary. “The light in the large double-height window plays an essential role in highlighting shades of beige while reviving materials and colors. The original wood floor has been preserved and polished. In other areas the floors are limestone, as is the hallway where the walls are covered Paneled in birch.The stair railing is decorated with a polished stainless steel balustrade.Upstairs, wood meets rug in shades of beige, while the bathroom combines travertine and pink marble.

While the designers created many pieces for the apartment, such as the bookcase in the living room’s sleeping area, the benches, and the walnut dining room table, they also incorporated furniture from the 1930s, from a variety of countries including Germany and even Spain. . A large custom-designed red ring light fixture on the living room ceiling coexists with wall lamps by Charlotte Perriand and Joseph Frank. The designer is also represented by a pedestal table, stool, and chairs surrounding the dining room table, and a coffee table next to a modern chair by Anton Alvarez. The owners already had a number of artifacts that Ruxandra and Christian Halleroed were able to naturally incorporate into their design.

%d bloggers like this: